Sportarts
Dry Needling soms onder echo
Toen een collega veearts mij in 1987 vertelde over zijn schitterende resultaten bij het aanprikken van pijnpunten bij mankende windhonden met onmiddellijk soelaas, had ik nooit durven dromen dat Dry Needling van Trigger Points zo een belangrijke plaats in mijn praktijk zou innemen. Dertig jaar later, als medeoprichter, voorzitter en docent van Dry Needling Trigger, de grootste opleider in België van Dry Needling en Myofasciale Therapie (meer dan 2400 studenten), mede dankzij het internationaal ontwaken van de wetenschappelijke research rond Trigger Points en de dagelijkse schitterende resultaten bij spierpijnen, ben ik er meer en meer van overtuigd hoe belangrijk deze invalshoek is voor onze sporters met pijnen.
Bij Dry Needling, gaan we, in tegenstelling tot inspuiten, een pijnpunt enkele malen aanprikken met een naald zonder iets in te spuiten. Veiligheidshalve en voor het comfort van de patiënt gebruiken we daar een acupunctuurnaald voor. De pijnpunten, Trigger Points , zijn pijnlijke verhardingen in spieren en geven zowel pijn lokaal, als op afstand. Na de behandeling adviseren we warmte.
Interessante links:
www.trigger.be: de site van onze vereniging Trigger, met uitleg over Myofasciale Therapie en Dry Needling, en met ook een lijst van kinesitherapeuten erkend voor Dry Needling.
Dry Needling onder echo
Tijdens het doceren van Dry Needling kwam meer en meer de nood op om de kwaliteit van de prik te controleren met echo. Soms gaan we tot vier spierlagen diep en blinde Dry Needling is dan niet evident. Deze Trigger Points worden best geprikt onder echo-controle. Na een 10-tal jaar pionierswerk breng ik momenteel alle Triggerpuntzones van alle spieren van het lichaam in beeld voor een nieuw referentiewerk voor “Ultrasound controlled and guided Dry Needling” , in het “Clinical Handbook of Myofascial Pain” (Handspring Publishers), samen met referentieauteurs Jan Dommerholt en Robert Gerwin. (publicatiedatum voorzien begin 2021)